افزایش انعطاف پذیری در کودکان سبب بهبود وضعیت سلامت و رشد مناسب مفاصل آن ها می شود. افراد با داشتن یک رژیم غذایی سالم در کنار تمرینات مناسب می توانند هر چه بیشتر از مزایای انعطاف پذیری بهره مند شوند.
انعطاف پذیری یک ویژگی درونی در بدن کودکان است که در صورت ورزش نکردن، با گذشت زمان از دست می رود. ورزش کردن، چابکی حرکات را افزایش داده، به رشد و توسعه مناسب مفاصل و عضلات کمک کرده و از بروز مشکلات جسمانی در آینده جلوگیری می کند.

به بیان دیگر، انعطاف پذیری به عنوان توانایی کشیدگی مفاصل تا بیشترین حد ممکن و توانایی سازگاری عضلات با بیشترین فشار تفسیر می شود. انسان ها از همان ابتدای تولد دارای انعطاف پذیری فوق العاده ای هستند که باید در دوران جوانی و بزرگسالی نیز آن را حفظ کرده و پرورش دهند. تمرینات انعطاف پذیری به افراد کمک می کنند تا از سبک زندگی بی تحرک و بیماری هایی دوری کنند که در اثر کم تحرکی و تغذیه ناکافی به وجود می آیند.
حفظ و پرورش انعطاف پذیری از دوران کودکی، کیفیت بالاتری از زندگی را در آینده برای فرد تضمین خواهد کرد. از آن جایی که ورزش نکردن سبب از دست رفتن انعطاف پذیری می شود، محققان داشتن ورزش روزانه را به کودکان بسیار توصیه می کنند. البته، والدین باید در زمینه ورزش کودکان، از به کار بردن فشار و اجبار پرهیز کرده و بدین وسیله کودکان را از خود و ورزش کردن متنفر نکنند.
عوامل موثر بر انعطاف پذیری کودکان
یکی از عوامل کاهش انعطاف پذیری در کودکان، زمان طولانی نشستن جلوی تلویزیون و کنسول های بازی است. از دست رفتن این ویژگی در کودکان به معنای احتمال بالای ابتلا به مشکلات جسمانی در آینده است. درد عضلانی، شکستگی، پارگی و موارد دیگر از جمله این مشکلات به شمار می آیند.
مهم ترین اقدام در اجتناب از این موارد، فعالیت فیزیکی مداوم و البته همراه با نشاط است. ورزش کردن باید به عنوان یک فعالیت ضروری و مهم در زندگی گنجانده شود. جهت پیشگیری از خستگی و کسب نتایج بیشتر، بهتر است در کودکان این فعالیت با بازی همراه باشد.

روش های بهبود انعطاف پذیری در کودکان
یوگا
والدین و معلم ها باید کودکان را جهت یادگیری تمرینات کششی تشویق کرده تا بدین روش چالاکی و انعطاف پذیری خود را حفظ کنند. این تمرینات شامل موارد متعددی از جمله بازی ها، ورزش ها و فعالیت های هنری می شوند. در این فعالیت ها بر آرامش، تمرکز و تعادل تمرین می شود. یوگا به کودکان کمک می کند تا عضلات خود را بهتر توسعه داده و انعطاف پذیری مفاصل را به حداکثر برسانند.
علاوه بر آن، نحوه مناسب نشستن یا ایستادن، بهبود تنفس، قرار گیری مناسب اندام های داخلی و بهبود گردش خون از دیگر مزایای این ورزش به شمار می آیند. این ورزش جسمی و ذهنی، همچنین بر بهبود عزت نفس، توجه، تمرکز، حواس پنج گانه و کاهش استرس نیز موثر است.
جودو، یک هنر رزمی محبوب برای کودکان
جودو ورزشی بسیار لذت بخش برای کودکان است. این ورزش، علاوه بر بهبود توانایی های ذهنی و جسمی، ارزش های مهمی همچون نظم، همکاری و احترام را نیز به کودکان می آموزد. بهبود مهارت های حرکتی، قدرت، هماهنگی، سرعت، انعطاف پذیری و تعادل از دیگر مزایای جودو به شمار می روند. کودکان با کمک این ورزش یاد می گیرند تا بدن خود را کنترل کرده و به صورت تاکتیکی فکر کنند.

رقص، مهارتی ایده آل
رقص یک مهارت ایده آل برای یادگیری بوده و به بهبود انعطاف پذیری در کودکان کمک می کند. این ورزش قدرت، تعادل و استقامت را به طور همزمان تقویت می کند. ریتم و هماهنگی عضلات و استخوان ها از دیگر مزایای به دست آمده در هنر رقص است.
اهمیت تمرینات کششی
تمرین کششی کلید افزایش انعطاف پذیری در کودکان است. این کشش ها باید پس از نرمش و گرم کردن انجام شوند تا عضلات از افزایش حجم مناسبی برخوردار باشند. این گرم کردن می تواند به سادگی یک پیاده روی باشد. مهم ترین نکته در انجام این تمرینات حفظ نشاط و سرگرمی است تا کودکان خسته نشده و تمرینات را به طور نامناسب انجام ندهند.
تمرینات کششی مفید
تمرین کششی اول: بر روی شکم خود دراز کشیده و با فشردن کف دست ها بر زمین، نیم تنه بالایی را بالا ببرید. همچنین بسته به توان، می توان در این حالت پاهای خود را جمع کرده و به سمت سر آورد.
تمرین کششی دوم: این تمرین به صورت دو نفره انجام می شود. رو به روی هم نشسته، دست های یکدیگر را گرفته و تا بیشترین حد امکان به سمت خود بکشید.
تمرین کششی سوم: بر روی زمین نشسته و کف دست ها را بر زمین قرار دهید. سپس، سعی کنید تا با فشار دادن بر کف دست ها، بدن خود را از سطح زمین فاصله دهید.