وسواس فکری یک اختلال روانی و ذهنی است که بسیاری نسبت به آن بی تفاوت و بی اهمیت می باشند. این اختلال به صورت افکار وسواسی و حساس در زمینه های مختلف مانند نظافت و تقارن بروز می کند. اگر بخواهیم صادق باشیم وسواس را در مراحل ابتدایی شاید بتوان به راحتی و با حرکات ساده یوگا درمان نمود اما در صورت بی توجهی و شدت این اختلال به بیش از یک روش درمانی نیاز خواهد بود. وسواس تمایلات ناخواسته ای را در زمینه های مختلف برای افراد ایجاد می کند که به طور حقیقی خوشایند هم نیستند. یوگا می تواند با تقویت حس اقتدار و تمرکز در افراد به درمان و کنترل وسواس کمک نماید. اگر شما نیز به نوعی دچار وسواس چه ذهنی و چه عملی هستید بهتر از است زودتر یوگا را وارد زندگی خود کنید تا طعم واقعی آرامش و رهایی از بند تنش های ذهنی را تجربه نمایید.
مکانیزم یوگا در درمان وسواس فکری
یوگا یک ورزش چند وجهی است که تاثیرات قابل توجهی در جنبه روحی ، جسمی و ذهنی فرد ایجاد می نماید. یوگا را می توان یک سبک زندگی تمرینی دانست که البته از هزاران سال قبل در هندوستان رواج داشته است. در این تکنیک تمرکز بر چند بعد می باشد. بعد اول حرکات کششی و جسمی است. حرکات کاملا متناسب با وضعیت افراد و در جهت بهبود شرایط توصیه می شوند. بعد دیگر یوگا تکنیک های تنفسی است که با تمرکز و توجه نسبت به تمام مراحل دم، محبوس بودن و بازدم انجام می شود. تمرکز در تنفس به فرد کمک می کند تا از دغدغه ها و تنش های فکری دور شود و به زمان حال بازگردد. معمولا وسواس به دلیل اضطراب در مورد آینده ایجاد می شود که زندگی در زمان حال می تواند تا حدودی شرایط را بهبود بخشد.
آخرین جنبه یوگا بر آرامش ذهن و روح تاکید دارد. مدیتیشن و مراقبه فقط بر جنبه روحی و روانی افراد تاثیر می گذارند که البته به مرور می توانند تغییراتی را نیز در بعد جسمانی ایجاد کنند.
بیشتر بخوانید: فواید ورزش یوگا برای زانو درد و آرتروز
تمرین های موثر یوگا در درمان وسواس
وسواس یک اختلال ذهنی است که گرید های مختلفی دارد. برخی دچار وسواس فکری و برخی دچار نوع عملی این اختلال هستند. این اختلال از وضعیت ضعیف تا حاد و مزمن در افراد مختلف و فارغ از جنسیت دیده می شود.
خوشبختانه امروزه به طور علمی تاثیر یوگا بر اختلال های روانی به صورت قطعی اثبات شده است. یوگا به طور چشمگیری می تواند اثرات مثبتی را در درمان وسواس فکری داشته باشد. در ادامه بهترین و موثرترین تمرین های یوگا را که به طور علمی تاثیر آنها بر درمان وسواس فکری به اثبات رسیده را معرفی می کنیم.
بیشتر بخوانید: آیا ورزش در زمان قاعدگی ضرر دارد؟
اولین تمرینی که می تواند در بهبود وسواس فکری کمک کننده باشد تمرکز بر تنفس صحیح است. در هنگام نفس کشیدن تمام فکر و توجه خود را معطوف به دم و بازدم کنید. آگاهانه نفس بکشید. تنظیم ریتم تنفس مس تواند ذهن را آرام و ساکن نگاه دارد.
برای شروع در محیطی امن و آرام و ترجیحا در طبیعت بنشینید. سعی کنید محیطی که برای انجام تمرینات خود انتخاب می کنید به دور از شلوغی و هیاهو باشد. در ریلکس ترین حالت بنشینید و ستون فقرات خود را صاف کنید تا احساس قدرت بیشتری در شما ایجاد شود. با قدرت ذهن حرکت دم را آغاز کرده و به صورت ریتمی و طول زمان مشخص بازدم را انجام دهید. مثلا اگر ۵ ثانیه برای دم در نظر میگیرید همین زمان را بای محبوس بودن و بازدم نیز تکرار کنید. حالا با آرامش و قدرت بازدم را انجام دهید.
آنقدر به این حرکت ادامه دهید تا خود به خوبی متوجه آرامش ذهن شوید.
دومین موردی که می تواند بر درمان و کاهش علائم وسواس کمک کند حس امنیت و حمایت شدن است. آساناهای آرامبخش یوگا به خوبی می توانند این حس ناب و لذت بخش را به افراد منتقل نمایند. یکی از معروفترین آساناها که واقعا تاثیر آن بر همگان اثبات شده بالاسانا است. بالاسانا همان وضعیت حرکت کودک است که حس امنیت فوق العاده ای را ایجاد می کند.
برای شروع روی میت بنشینید. زانوها را خم کرده و به تنه نزدیک کنید. دست ها را به دور زانوها قلاب کرده و خود را کمی به سمت عقب بکشانید.
سر را برای تنفس راحتتر رو به بالا و عقب بکشید. این تکنیک به طور چشمگیری اضطراب و وسواس را کاهش می دهد.
در طول روز می توانید چندین بار این حرکت را برای رهایی از درگیری و تنش ذهنی انجام دهید.
بیشتر بخوانید: ورزش های مناسب برای کودکان بیش فعال
تمرین بعدی یوگا که بسیار برای درمان وسواس توصیه می شود مدیتیشن است.
مدیتیشن فقط بر بعد روحانی و ذهنی افراد تاثیر می گذارد. با توجه به اینکه وسواس نیز یک اختلال ذهنی است پس نباید از مدیتیشن و تاثیرات آن غافل شوید.
برای انجام مدیتیشن حتما باید در محیطی آرام قرار گیرید. در راحت ترین حالت بنشینید. لباس هایی که بر تن دارید سعی کنید آزاد و مناسب باشد زیرا ممکن است در طول تمرین ذهنتان را منحرف کند. با استفاده از پوشش راحت و آزاد محرک های ذهنی و خارجی را کاهش دهید.
چشمان خود را ببندید و ذهن را آزاد و رها ببینید. نسبت به افکار و درگیری ذهنی که به سراغتان می آید بی توجه باشید. تمرکز خود را بر جسم و روح سبک و رها معطوف نمایید. به صورت آگاهانه تنفس کنید و متوجه دم و بازدم خود باشید.
آنقدر این تمرین را انجام دهید تا حس لذت بخش آرامش را در وجود خود بیابید.
بیشتر بخوانید: نرمشهای ژیمناستیک
آواز خواندن از دیگر تمرینات موثر یوگا در کاهش علائم و درمان وسواس فکری است.
در محیطی آرام شروع به زمزمه و خواندن موسیقی مورد علاقه خود کنید.
از صدای خود لذت ببرید و بگذارید صدا و موسیقی جذاب تمام تمرکزتان را به خود جلب کند.
هر چقدر که ذهنتان با موسیقی و صدایتان درگیر شود به همان میزان علائم و نشانه های وسواس از شما دور خواهد شد. این تمرین را آنقدر هرروز تکرار کنید تا ذهنتان به طور خودکار میل به شنیدن موسیقی را فریاد بزند.
تا اینجا تمامی مواردی که می توانند در روند بهبودی و درمان وسواس فکری کمک کننده باشند را برای شما بیان کردیم. امیدواریم با به کارگیری و تمرکز روی این تمرینات به زودی از اختلال وسواس فکری رهایی پیدا کنید. اگر شما نیز به دنبال مجموعه ای فوق العاده برای شروع دوره های یوگا هستید ما پیشنهاد می کنیم حتما اسپین را انتخاب نمایید. اسپین با بهره گیری از حضور مربیان و متخصصان حرفه ای دوره های ورزشی و فرهنگی مختلفی را ارائه می دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با متخصصان مجموعه با شماره های موجود در وب سایت تماس حاصل نمایید.